Työnhaussa tärkeitä dokumentteja ovat CV, eli ansioluettelo sekä työhakemus. Tältä sivulta löydät tietoa ja vinkkejä CV:n ja työhakemukseen laatimiseksi sekä linkkejä työnhakusi tueksi.
CV, toiselta nimeltään ansioluettelo, tarjoaa perustietoa sinusta tiivistetyssä paketissa. Se sisältää tietoa koulutuksestasi, työkokemuksestasi, ydinosaamisestasi, taidoistasi ja pätevyyksistäsi. CV:tä käytetään usein rinnakkain työhakemuksen kanssa. Sen tulisi olla selkeä ja helposti luettavissa, mielellään yhden, mutta maksimissaan kahden sivun mittainen. CV:n tarkoitus ei ole listata joka ikistä työkokemusta tai koulutusta, jota sinulta löytyy. Sen sijaan CV räätälöidään jokaista haettua työpaikkaa ajatellen.
Paras CV on tekijänsä näköinen ja korostaa hänen parhaita puoliaan haettavan tehtävän näkökulmasta. CV:n voi tehdä vaikka tekstinkäsittelyohjelmalla, mutta on myös olemassa useita ilmaisia ohjelmia, joilla CV on helppo rakentaa oman näköiseksi. Esimerkiksi Canva tarjoaa valmiita pohjia visuaalisesti edustavan CV:n luomiseen. Momentumin CV-esimerkkejä voit hyödyntää miettiessäsi oman CV:si rakennetta, ulkoasua tai ilmaisutapaa.
Työhakemus on CV:n ohella toinen tärkeä työnhaun dokumentti, jonka tavoitteena on saada sinut rekrytointiprosessin seuraavaan vaiheeseen, useimmiten työhaastatteluun. Sopiva mitta työhakemukselle on noin yksi A4-sivu. Hakemuskirjeen tarkoitus ei ole toistaa tismalleen samoja asioita, joita tuot ilmi CV:ssä – eikä toisin päin. Huolehdi siis, että CV ja hakemuskirje kulkevat käsi kädessä ja tuovat yhdessä ydinosaamisesi ja kokemuksesi esiin selkeällä tavalla.
Kappale 1: Kiinnostava avaus
Kappale 2: Ydinosaaminen
Kappale 3: Vahvuudet työntekijänä
Kappale 4: Kokoava lopetus
Kielellisiä huomioita
Avointen työpaikkojen etsimisen voi aloittaa erilaisia työnhakusivustoja hyödyntämällä. Tässä muutamia esimerkkejä:
Lisäksi katso myös nämä:
Omaa työnhakua ei kannata rajata ainoastaan avoimiin ja julkaistuihin työpaikkailmoituksiin. Sitran mukaan jopa yli 75 % työpaikoista ovat niin sanottuja piilotyöpaikkoja, eli niitä ei syystä tai toisesta ilmoiteta julkisesti. Voit siis lähestyä itseäsi kiinnostavaa yritystä esimerkiksi avoimen hakemuksen kautta, vaikka kyseisessä yrityksessä ei välttämättä olisi sillä hetkellä julkisesti auki avoimia tehtäviä.