Lapin AMK opiskelupaikkana

Sivu luotu: 28.6.2024
Viimeksi päivitetty: 13.11.2024

Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa opiskelijoilleen monipuolisia ja käytännönläheisiä opintomahdollisuuksia. Meillä opiskelijat pääsevät kehittämään osaamistaan nykyaikaisissa oppimisympäristöissä, joissa työelämä on tiiviisti mukana.

Osaamisperustainen oppiminen

Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa opintoja ammattikorkeakoulututkintoon sekä ylempään AMK-tutkintoon johtavissa koulutusohjelmissa. Voit suorittaa myös ammatillisia erikoistumisopintoja, avoimen ammattikorkeakoulun opintoja sekä muuta lisä- ja täydennyskoulutusta.

Osaamisperustaisissa opetussuunnitelmissa määritellään tutkinnon ja tutkinnon opintojen osaamistavoitteet eli sen, mitä opiskelijan tulee tietää, ymmärtää ja osata oppimisprosessin tuloksena. Opetussuunnitelmien sisältöä kehitetään jatkuvasti yhteistyössä opiskelijoiden ja työelämän kanssa.

Oppimisen perustana on sinun oma aktiivisuutesi sekä merkitysten rakentaminen yhdessä vertaisten kanssa. Oppiminen tapahtuu monipuolisissa ympäristöissä, joissa työelämä ja elinkeinot ovat vahvasti läsnä. Ongelmanratkaisutaitosi ja päätöksentekokykysi kehittyvät todellisia työelämän ilmiöitä ja haasteita tutkiessa. Oppiminen on yhteisöllistä, ja siihen osallistuvat opiskelijat, opetus- ja TKI-henkilöstö sekä työelämän edustajat.

Tutustu Lapin AMKssa opiskelevien ja opiskelleiden tarinoihin täältä.

Saavutettava ja esteetön korkeakoulu

Opiskelun saavutettavuus ja esteettömyys tarkoittavat mahdollisuutta opiskella ja työskennellä tasavertaisesti erilaisista ominaisuuksista ja elämäntilanteista huolimatta. Se mahdollistaa opiskelijoiden ja henkilökuntaan kuuluvien osallisuuden korkeakouluyhteisössä. Saavutettavuus ja esteettömyys ovat esimerkiksi mahdollisuutta

  • saada opetusta ja ohjausta henkilökohtaisten tarpeiden mukaisesti.
  • osallistua korkeakoulun toimintaan,
  • liikkua korkeakoulun tiloissa esteettömästi sekä
  • käyttää digitaalisia palveluita ja oppimateriaaleja.

Lisätietoa Lapin ammattikorkeakoulun saavutettavuuskäytänteistä löydät täältä (linkki päivittyy).

Turvallinen opiskeluympäristö

Toimintamme lähtökohtana ovat sekä opiskelijoiden että henkilöstön hyvinvointi ja turvallinen työskentely. Henkilökunnalle ja opiskelijoille järjestetään turvallisuuskoulutusta, turvallisuuden informaatiotilaisuuksia ja harjoituksia, joilla luodaan edellytyksiä vaarojen tunnistamiseen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn sekä varmistetaan riittävä osaamistaso onnettomuus- ja vaaratilanteissa. Tutustu turvallisuuskäytänteisiimme ja -ohjeisiimme täältä.

Anna palautetta ja vaikuta!

Opiskelijana voit vaikuttaa opintoihisi ja koulutuksen kehittämiseen monella tapaa. Voit vaikuttaa ja tulla kuulluksi esimerkiksi

  • seuraamalla ammattikorkeakoulun tiedotteita ja ohjeita.
  • osallistumalla opintoihin aktiivisesti kommentoimalla ja keskustelemalla.
  • vastaamalla opintopalautteeseen, lukemalla opettajan vastapalautteen.
  • antamalla palautetta suoraan eri toimijoille.
  • osallistumalla Lapin AMKin tapahtumiin.
  • suorittamalla vertaisohjaus ja yhteisövaikuttaminen-opintojakson.
  • olemalla mukana opiskelijakunnan ja opiskelijajärjestöjen toiminnassa.

Voit myös huolehtia, että ryhmäsi jäsenten mielipiteet tulevat kuulluksi sekä kannustaa opiskelutovereitasi osallistumaan ja vaikuttamaan.

Opiskelijat osallistuvat eri tavoin päätöksentekoprosesseihin ja tuovat keskusteluihin opiskelijoiden näkökulmia esimerkiksi eri työpajoissa ja keskustelutilaisuuksissa. Opiskelijakunta ROTKO nimeää lakisääteiset opiskelijaedustajat Lapin AMKin hallitukseen sekä tutkintolautakuntaan edustajiston kokouksessa. Muihin koko ammattikorkeakoulua koskeviin työryhmiin edustajat nimetään ROTKOn toimijoiden joukosta. Joskus myös koulutusalakohtaisesti halutaan kuulla opiskelijoiden mielipiteitä opetukseen liittyen. Tällöin opiskelijoita voidaan pyytää edustamaan alakohtaisiin työryhmiin osaamispäälliköiden toimesta.

Opiskelijapalautejärjestelmä

Opiskelijapalautejärjestelmä koostuu opintojaksoilta kerättävästä opintopalautteesta sekä valtakunnallisista kyselyistä. Opiskelijakunta ROTKO, YTHS ja muut toimijat voivat kerätä palautetta eri teemoilla esim. opiskeluhyvinvoinnin kehittämiseen. Kannustamme myös antamaan välitöntä palautetta esim. opettajille, opinto-ohjaajille ja opiskelupalveluille. Yleinen palautekanavamme löytyy ammattikorkeakoulun verkkosivuilta: Lapin AMKin palaute.

Opintojaksopalautetta keräämme Pepin kautta jokaiselta opintojaksolta. Voit antaa järjestelmän kautta opintojakson aikana nopeaa palautetta niin monta kertaa kuin haluat ja loppupalautetta opintojakson päättyessä. Opettajat hyödyntävät saamansa palautteen opintojakson kehittämisessä ja voivat antaa palautteeseen myös vastapalautetta. Palauteraportit näkyvät opiskelijoille, opettajalle ja osaamispäällikölle, jos loppupalautteeseen on annettu vähintään viisi vastausta.

Ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen opiskelijapalautekysely (AVOP-kysely) on valtakunnallinen palautekysely, jossa kerätään tietoa opetuksesta ja oppimisesta, kansainvälisyydestä, työelämäyhteyksistä, harjoittelusta, opinnäytetyöstä ja opiskelutyytyväisyydestä. Kyselyyn vastataan valmistumishakemuksen yhteydessä. Tuloksia hyödynnetään sekä korkeakoulun oman toiminnan kehittämisessä että valtakunnallisesti OKM:n ohjauksessa ja rahoituksessa.

Ammattikorkeakoulujen valtakunnallinen uraseurantakysely lähetetään viisi vuotta sitten valmistuneille. Se tuottaa tietoa valmistuneiden työllistymisestä, miten tutkinto vastaa työelämän tarpeisiin, tutkinnon tuottamasta osaamisesta, koulutuksen tuottamista urapoluista sekä opintojen työelämävastaavuudesta. Myös uraseurantakyselyn tuloksia hyödynnetään sekä korkeakoulun oman toiminnan kehittämisessä että valtakunnallisesti OKM:n ohjauksessa ja rahoituksessa.