Torniossa on parhaillaan käynnissä ammattikorkeakouluopiskelijoiden kansainvälisen kesäkampus, Summer Schoolin, viimeinen jakso.

Jakson aiheena on kansainvälinen markkinointi, jota opettavat tuntiopettaja Mika Saloheimon lisäksi belgialainen Marc Clerkx ja hollantilainen Paul de Jong. Opiskelijat ovat Suomesta, Venäjältä ja Vietnamista.

Lappi innosti lähtemään

Paul de Jong innostui Tornion kesäkampuksesta nähtyään ilmoituksen kotiyliopistonsa ilmoitustaululla. Hän tarttui tilaisuuteen tulla opettamaan Tornioon koska on jo pitkään halunnut nähdä Suomen maisemia ja erityisesti Lappia.

– Toisaalta minulla oli jo entuudestaan hyviä kokemuksia kesäkampusten tunnelmasta, Paul kertoo.

Ensi alkuun Tornion laitakaupunki ei erityisemmin ihastuttanut, mutta vierailu Kukkolankoskella ja Rovaniemen retki avasivat maisemaa paremmin. Sittemmin alkoi elämä Torniossakin tuntua mukavalta ja leppoisalta. Paulia kiehtoo myös se, että rajakaupungissa voi tutustua myös toiseen maahan ja sen kulttuuriin.

Opettaminen monikulttuurisessa ryhmässä käynnistyi tunnustellen, mutta pian Paul sai huomata miten opiskelijoiden innokkuus ja motivaatio kumpusi luovuuden kokemuksiksi. Erilaisuus vahvisti kokemusta kansainvälisyydestä.

– Toivon, että olen onnistunut kannustamaan opiskelijoita ajattelemaan ”boksin ulkopuolelta” siis enemmän luovasti ja vähemmän totunnaisesti, hän kuvailee opetustyyliään.

Tornio tarjoaa Paulin mukaan kotoisan opiskeluympäristön ja korkeatasoista opetusta, minkä vuoksi hän on valmis rohkaisemaan hollantilaisen kotiyliopistonsa opiskelijoita opintojaksoille Tornioon.

Kohtelias hiljaisuus voi olla myös hämmentävä

Suomi ei ollut aivan yhtä tuntematon maa belgialaiselle Marc Clerkxille, joka oli ennen Tornion kesäkampusta käynyt maassa jo monta kertaa. Tornio tosin oli hänellekin uusi kokemus. Hän pitää Torniosta sen sijainnin takia ja tuntee olonsa merenrantakaupungissa kotoisaksi. Pieni kampus, jossa kaikki on lähellä, miellyttää.

Kansainvälisellä kesäkampuksella opettaminen on ollut hänelle kokemus sekä kulttuurisesti että matkailullisesti. Kulttuuriset erot tulivat esiin myös opetustilanteissa:

– Alkuun en tiennyt, merkitsikö opiskelijoiden hiljaisuus sitä että ymmärsivät tai nimenomaan eivät ymmärtäneet mitä sanoin. Tai että oli sanonut jotain mistä opiskelijat eivät pitäneet, Marc muistelee.

Myös Marciin on tehnyt vaikutuksen Tornion AMK-yksikön tilat ja varustetaso. Häntä kiinnostaa tulla myöhemmin uudestaan ja hän haluaisi tuoda mukanaan muitakin kotiyliopistostaan Belgiassa.

– Hienointa on ollut monikulttuurinen opiskelijaryhmä. Toivon, että kesäkampus saa jatkoa ja kasvaa, Marc toteaa.

Opiskelijoiden luovuus ihastutti kiinalaisia opettajia

Kesäkampuksella on ollut koko kesän ajan mukana myös kaksi kiinalaista opettajaa tutustumassa toimintaan. Mr. Liu Gang ja Ms. Liu Bing ovat vaikuttuneita opettajien aktiivisuudesta ja luennoinnin kiinnostavasta otteesta. Opetusmenetelmät ovat erilaisia kuin mihin he ovat Kiinassa tottuneet ja kesä Torniossa on vakuuttanut heidät siitä, että opetustilanteiden vuorovaikutteisuus on hedelmällistä oppimisen kannalta.

– Opiskelijat ovat luovia, mikä näkyy myös heidän kyvyssään kommunikoida ja muotoilla ajatuksiaan puheeksi, Liu Gang ja Liu Bing kertovat.

Kiinalaisopettajien mielestä Tornio on hiljainen, mutta toisaalta rauhallinen. Erityisesti he ovat nauttineet puhtaasta ilmasta. Kaiken kaikkiaan kesä on ollut heille mainio tilaisuus tutustua suomalaiseen koulutusjärjestelmään.

Tornio Summer School, koko nimeltään Summer School on Arctic Cooperation and Cross-Border Expertise, on Lapin ammattikorkeakoulun järjestämä. Kesäkampus alkoi kesäkuun alussa ja jatkuu elokuun loppuun. Heinäkuussa pidettiin opinnoissa neljän viikon tauko.

Teksti: Teresa Chen, suomennos Heli Lohi
Kuvat: Artem Klimenko

Lue myös: Tornion kesäkampuksella pidetään yhtä, Lapin AMKin uutinen 17.6.2015