Piha- ja peltoporot hakevat toisinaan suotuisia elinoloja rakennetuista ympäristöistä ja pelloilta. PEPOKO-hankkeen seminaarissa käydään läpi parhaita kokemuksia koirista porotöissä.

Porot ovat pohjoisen Suomen erityisyys ja yksi matkailun vetonauloista. Porotalouden merkitys koko alueelle on kiistämätön.

Poron näkökulmasta pihat ja pellot tarjoavat ravintoa ja suojaa räkältä. Ihmiset ymmärrettävästi tuohtuvat poroista paikoissa, joihin ne eivät kuulu.

Maanomistaja tai -haltija saa ehkäistä porojen aiheuttamia vahinkoja karkottamalla porot pois pihoista ja pelloilta. Ilman paliskunnan lupaa porotalouden ulkopuoliset tai muu kuin maanomistaja tai -vuokraaja eivät kuitenkaan saa karkottaa poroja.

Jos porot uhkaavat aiheuttaa vahinkoa pihoille tai pelloille, on asiasta ilmoitettava alueen paliskuntaan, ensisijaisesti sen poroisännälle. Paliskunta toimittaa porot pois. Poroisäntä voi pyytää paliskunnan osakasta hoitamaan porojen siirron. Aitaaminen on varmin keino vahinkojen ehkäisyssä.

Pelto- ja pihaporojen siirtämisessä on koira tehokas työkalu. Pelto- ja pihaporojen siirtämiseen suositellaan vain koulutettuja koiria, jotka suorittavat tehtäviään aina paliskunnan luvalla, ohjaajan hallinnassa ja työvarusteet päällä. Myös paliskuntien ulkopuoliset koirakot voivat päästä porotöihin, kun asiasta sovitaan yhdessä poroväen kanssa.

Lapin ammattikorkeakoulun vetämä hanke ”Peltoporokoirien käytön tehostaminen (PEPOKO)” on selvittänyt koiran käytön tehokkuutta porojen siirrossa pois pihoilta ja pelloilta. Koirat porotöissä- seminaari pidetään Lapin ammattikorkeakoululla, Jokiväylä 11, lauantaina 8.8. klo 9.30 alkaen. Osallistuminen on mahdollista myös etäyhteydellä. Lämpimästi tervetuloa maksuttomaan seminaariin.

Lisätietoja:

projektipäällikkö Sanna Vinblad, p. 040 701 2238
projektisuunnittelija Kirsi Muuttoranta, 0. 040 669 2200
etunimi.sukunimi@lapinamk.fi

Facebook-tapahtuma