Eksoottisia perhosia ja lintuja alkoi parveilla lappilaisessa vaaramaisemassa, kun Rovaniemelle kotiutuneet aikuisopiskelijat kiinnittivät paperimassateoksensa oppilaitoksensa somisteseinään.

LuovaLumot-hankkeessa kokeillaan ja kehitetään luontoon tukeutuvaa yhteisöllistä taidetoimintaa. Sen avulla vahvistetaan osallistujien ja heidän lähiyhteisöjensä toimintaedellytyksiä ja pärjäävyyttä. Kehitetyt toimintamallit ja menetelmät palvelevat kuntouttavaa ja kotouttavaa sosiaalialan työkenttää.

– Nyt syntynyt taideteos on osa yhteisötaideprojektia, joka toteutettiin työpajojen sarjana. Rovaniemen työpajan tavoitteena oli valmistaa somisteseinä Rovala-opiston ravintola Roseeseen, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Marja Uusitalo.

Somisteseinä koostuu isosta maisemamaalauksesta, johon lisätään kolmiulotteisia ja eläviä elementtejä. Uusitalon suunnitteleman maisemakuvan maalaaminen alkoi alkuvuodesta Lapin ammattikorkeakoulun kellarissa. Seuraavaksi aikuisten perusopetuksessa oleva maahanmuuttajien ryhmä muotoili paperimassasta ja rautalangasta lintuja, kukkia ja kaloja.

– Jokainen osallistuja sai valmistaa synnyinmaasta tuttuja eläimiä ja kasveja. Somisteseinään saatiin väri-ilottelua, iloitsee työskentelyä ohjannut kuvataidekasvattaja Laura Saari.

Somisteseinä tuo Rovalan sisätiloihin luontoelementin, joka parhaimmillaan tuottaa katsojalleen aidon luontokokemuksen kaltaista mielihyvää. Somisteseinä on esimerkki yhdestä luovasta ja yhteisöllisestä keinosta tuoda luontoa ja taidetta oppilaitosympäristöön, ja sen reliefit symboloivat myös kulttuurien kirjoa opistossa.

Taideseinä.jpg

Rovalan aikuisopiskelijat kiinnittävät lintu- ja kukkafiguureita somisteseinään. (Kuva: Seija Matero).

Yhteisötaide hitsaa

Yhteisötaiteelle on tyypillistä usein taitelijan fasilitoima vuorovaikutus, jonka tuloksena taideteos syntyy. Lähtökohtana on se, että jokaisella on oikeus ja kyky ilmaista itseään taiteen avulla. Taiteen tulee olla kaikkien saavutettavissa ikään, sosioekonomiseen asemaan, sukupuoleen, rotuun tai suorituskykyyn katsomatta.

– Tekniikan oppimisen ja lopputuloksen sijaan tärkeämpää ovat yhteiset kokemukset ja teoksesta välittyvä jaettu tekijyys, kertoo hankkeen projektipäällikkö Laura Jokela Lapin ammattikorkeakoulusta.

Pohjois-Suomessa yhteisötaidetta toteutetaan pääsääntöisesti Meri-Lapissa ja Rovaniemellä. Rovaniemellä toiminnan asiakasryhmiä koordinoi Rovalan Setlementti ry:n Monikulttuurikeskus MoniNet, joka tarjoaa kotouttamistoimintaa Rovaniemen alueen maahanmuuttajille.

MoniNetin asiakkaat ovat päässeet osallistumaan työpajoihin keväästä 2023 alkaen, kun hanke käynnistyi. Pop-up-tyyliset työpajat kestävät kerrallaan muutaman tunnin, ja asiakkaat voivat osallistua niihin matalalla kynnyksellä.

MoniNetin asiakkaita oli mukana myös Horizont-yhteisötaideprojektissa, jossa LuovaLumot-ryhmät loivat purkutuomion saaneen kerrostalon asuntoon sekä koulurakennukseen taideteoksia Torniossa ja Haaparannalla ammattitaiteilijan ja hankkeen projektityöntekijöiden ohjauksessa.

– Yhteisötaiteen vahvuutena on myös se, että projekteissa tarvitaan monenlaista ongelmanratkaisukykyä, ideointia ja kollektiivista päätöksentekoa. Sitä ovat molemmat projektit tarjonneet, kertovat toiminnan vastaava Seija Matero MoniNetistä ja projektityöntekijä Sirja Sarkkinen ammattikorkeakoululta.

Rovaniemen somisteseinäprojektissa vahvistettiin yhteenkuulumisen tunnetta, kun ryhmät työskentelivät yhdessä ja jokainen osallistuja antoi tärkeän panoksensa taideteoksen syntyyn. Ylpeys ja ilo kuuluu Rovaniemellä muutaman vuoden asuneen irakilaisen naisen puheessa, kun hän kertoo, miten yhteinen teos tulee piristämään opiston ruokailijoita.


– – – – – – – – – – – – – –

Hankeinfo

EU osarahoittama lippulogo ja ELY-keskus .png

Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa eri kulttuuritaustaisten ja syrjäytymisvaarassa olevien, erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden ja heidän perheidensä sekä muun lähiyhteisön itsenäistä pärjäämistä ja yhdenvertaisuutta omissa elinympäristöissään.

Hankkeen koko nimi: Luova ja monikulttuurinen hyvinvointi – yhteisöllisesti osallistava taidetoiminta (LuovaLumot)
Hankeaika: 2.1.2023 – 31.10.2025
Päärahoittaja: Euroopan sosiaalirahasto (ESR+)
Partnerit: Lapin AMK (päätoteuttaja), Luonnonvarakeskus, Pohjantähti-opisto, Meriva sr ja Rovalan setlementti ry.