Alavuden kaupungissa johdetaan tiedolla liikuntapalveluiden kehittämistä. Katri Toivolan ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyö Tiedolla johtamisen koulutukseen tutki Alavuden liikuntapaikkojen nykytilaa, kuntalaisten toiveita ja liikuntatottumuksia. Tutkimuksen avulla kehitetään liikuntapalveluiden vaikuttavuutta.

Alavuden kaupungin liikuntapalveluista tehty tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa liikuntapaikkojen tilasta, kuntalaisten toiveista ja liikuntatottumuksista. Vaikka alavutelaiset ovat pääosin tyytyväisiä liikuntapaikkoihin, niin kehittämistarpeitakin on, toteaa opinnäytetyössään Lapin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tiedolla johtamisen opiskelija Katri Toivola.

Keväällä 2024 alavutelaisille aikuisille toteutetun kyselyn tavoitteena oli lisätä liikuntapalvelujen vaikuttavuutta sekä tietoa hyvinvointia edistävään kehittämiseen. Kyselyyn vastasi 346 alavutelaista aikuista. Tutkimuksen keskiössä oli Alavuden kaupungin liikuntapalveluiden asiakastyytyväisyys sekä aikuisten liikunta-aktiivisuuden nykytila. Erityishuomiota kiinnitettiin Kunto-Lutran liikuntahalliin, joka avattiin yleisölle laajan peruskorjauksen jälkeen 13.10.2023 ja uimahalli 26.10.2023.

Positiivisia tuloksia ja kehitysehdotuksia alavutelaisilta

Kunto-Lutran uimahalli on saavuttanut korkean asiakastyytyväisyyden, mutta 15 % käyttäjistä toivoo laajempia aukioloaikoja. Kunto-Lutran kuntosalin aukioloaikoihin 18 % oli tyytymättömiä. Jäähallin osalta 13 % vastasi pysäköintitilan olevan riittämätön, mikä nosti esiin ensihoitotien mahdollisen tukkeutumisen turvallisuusriskinä. Lisäksi 13 % jään käyttäjistä koki tilan epäsiistiksi. Pallo- ja tekonurmikenttien osalta tyytymättömyyttä aiheutti tekonurmikentän puuttuminen. Eniten tyytymättömyyttä herättivät kuitenkin kevyen liikenteen väylät (26%) huonon kunnon ja talvikunnossapidon vuoksi
Liikuntapaikat, joita vastaajien mielestä tarvitaan lisää, kaipaavat kehittämistä tai peruskorjausta ovat: 1. virkistys- ja retkeilyalueet, 2. lähiliikunta- ja liikuntapuistot, 3. hiihtoreitit ja uimarannat, 4. avantouinti Harrin ranta ja 5. pallokentät. Liikuntapaikkoja koskevia parannusehdotuksia ja uusia ideoita tuli yli 100.

Liikunta-aktiivisuus vaatii lisää kannustimia

Suurin osa alavutelaisista harrastaa jonkin verran liikuntaa, mutta vain 19 % aikuisista liikkuu viikoittain suositusten mukaan. Tulos herättää tarpeen pohtia, miten kaupunki voisi paremmin tukea ja kannustaa aikuisia liikkumaan. Liikuntapaikkojen käyttöä lisäävät tekijät olivat vastaajien mielestä edullinen hintataso, aukioloajat ja liikuntapaikan sijainti lähellä.

Verkkosivut ja sosiaalinen media keskeisinä tiedonlähteinä

Tutkimuksen mukaan kaupungin verkkosivut ovat keskeinen tiedonlähde liikuntapalveluista. Noin puolet vastaajista oli tyytyväisiä sivuihin. Parannusehdotuksena esitettiin sivuston selkeyttä ja liikuntaryhmien esittelyjä.

Aikuisten tavat vaikuttaa liikuntapaikkojen kehittämiseen: 1. kyselyihin vastaaminen ja palautteen anto 84,3 %, 2. osallistuminen sähköisen alustan kautta 22,9 %, 3. tapahtumiin osallistuminen 22,6 %.

Yhteenveto: tietoon perustuvaa kehittämistä

Tutkimustulokset tarjoavat suuntaviivoja siitä, miten liikuntapalveluita voisi kehittää alavutelaisten tarpeiden ja toiveiden pohjalta. Tämä auttaa luomaan hyvinvointia edistäviä vaihtoehtoja tulevaisuuden Alavudelle.

Lisätiedot
Toivola, K. 2024. Kokemukset, näkemykset ja vaikuttamiskeinot liikuntapalveluiden kehittämisen ja liikunta-aktiivisuuden nykytilanteen valossa, Case Alavuden kaupunki. Lapin ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö.

Katri Toivola, katripostia(at)gmail.com