Juha Autioniemi, Antti Sirkka, Valtteri Pirttinen ja Mikko Vatanen: CLT-koetalon lämpö- ja kosteusteknisen toiminnan analysointiraportti Q1/2014

Nyt julkaistussa raportissa on tarkasteltu Kemin Digipolis-kampuksen alueelle rakennetun CLT-rakenteisen koetalon lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa tammi-maaliskuun 2014 ajanjaksolla. Analysointiraportti on ensimmäinen vuonna 2014 julkaistavista neljästä Lapin AMKin analysointiraporteista.

Raportissa kuvataan CLT-runkoisten vaipparakenteiden toiminta Suomen olosuhteissa sekä toteutettujen muuttujien, kuten ulkoverhouksen värin (tumma/vaalea), ilmansuunnan (etelä/pohjoinen) ja eristemateriaalin (puukuitu/mineraalivilla) vaikutusta koetalon lämpö- ja
kosteustekniseen toimintaan.

Mittausten perusteella todettiin, että tammi- ja helmikuun aikana julkisivun ilmansuunnalla ei ollut suurta vaikutusta rakenteen rakennusfysikaaliseen toimintaan. Kosteusteknisesti julkisivun ilmansuunnalla ei ole ollut vaikutusta rakenteen toimintaan ja absoluuttiset kosteudet ovatkin olleet samalla tasolla sekä etelä- että pohjoisseinällä.

Julkisivun värillä ei ensimmäisen mittausajanjakson aikana huomattu suurta vaikutusta rakenteen lämpö- ja kosteustekniseen toimintaan. Maaliskuun mittausdatan perusteella voitiin kuitenkin todeta, että etelänpuoleisessa US1-seinärakenteessa, layerissä 3 (mineraalivillaeristelevyn ja tuuletusraon rajapinnassa) tumman julkisivun sektorin keskilämpötila oli 0,8 °C suurempi kuin vastaavassa mittauspisteessä vaalealla julkisivulla.

Julkisivun värillä ollut vaikutusta rakenteen kosteustekniseen toimintaan.

Myös CLT-koetalon rakenteiden laskennallista homehtumisherkkyyttä tutkittiin VTT:n ja TTY:n kehittämän homemallin avulla. Varsinaiset tulokset julkaistaan myöhemmin, kun homemallin yleisesti käytettävä versio on virallisesti julkaistu. Alustavien tarkasteluiden perusteella voidaan kuitenkin todeta, että koetalon rakenteissa ei ole esiintynyt riskiä homeen kasvun suhteen.

Lue tai lataa julkaisu kokonaisuudessaan (pdf)