AAVE-hankkeessa selvitetään arktisten alueiden erityiskysymyksiä vihreän energian tuotannossa, varastoinnissa ja logistiikassa. Samalla levitetään vetyosaamista ja -tietämystä lappilaisille pk-yrityksille.

Vihreän sähkön tuotanto on kasvanut voimakkaasti viime vuosina Suomessa ja Lapissa ja ajoittain sähköstä on jopa ylitarjontaa. Erityisesti tuulivoimasähkön tuotannon kasvun vuoksi uusia vihreän sähkön tuotantolaitoksia voidaan liittää tietyillä alueilla vain rajoitetusti sähköverkkoihin, koska sähkön siirtokyky on rajallinen.

Sähkön ylitarjonta sekä sähkön siirtokyvyn rajoitteet avaavat hyvän mahdollisuuden vedyn tuotannolle uutena vihreän energian siirto- ja varastointimuotona sekä myös tuotantoprosessien raaka-aineena.

Arktisten alueiden vihreät energiamuodot (AAVE) -hankkeessa selvitetään arktisten alueiden vaikutuksia vihreän energian tuotantoon, varastointiin ja logistiikkaan. Samalla kartoitetaan myös eri tekniikoiden, kuten polttokennojen, soveltuvuutta arktisten alueiden haasteisiin sekä tutkitaan vihreiden polttoaineiden aiheuttamia korroosioilmiöitä ja niiden vaikutusta materiaalivalintoihin muun muassa vedyn varastoinnissa.

Hankkeessa hankitaan pienimuotoiset vedyn demonstraatiolaitteistot, joiden avulla voidaan varastoida vihreästi tuotettua sähköenergiaa vedyn muodossa hybridisäiliöön ja muuttaa se takaisin sähköenergiaksi polttokennon avulla. Näitä laitteistoja voidaan käyttää demonstroinnin lisäksi myös opetukseen. Lisäksi hankkeessa määritellään Lapin AMKin Kemin kampukselle soveltuvan suuremman mittakaavan vihreän energian demonstraatioympäristön laitteistot ja mahdollisessa erillisessä investointihankkeessa hankitaan laitteistot.

AAVE-hankkeessa tullaan myös levittämään vetyosaamista ja -tietämystä lappilaisille pk-yrityksille sekä selvittämään niiden kiinnostusta ja mahdollisuuksia uusien vihreiden energiamuotojen hyödyntämiseen.

Lisäksi selvitetään Lapin alueen rooli ja mahdollisuudet valtakunnallisessa vedyn arvoketjussa ja muodostetaan Lapin alueen oma vedyn arvoketju, mukaan lukien lupamenettelyt, turvallisuusvaatimukset, kunnossapidon ja materiaalivalinnat. Arvoketjuun kuuluu myös Lapin AMKin roolin keskeisenä vetyteknologioiden osaamisen keskittymänä sekä kouluttajana tulevaisuudessa.

AAVE-hankkeen toteuttaa Lapin ammattikorkeakoulu ja hanketta rahoittaa Lapin liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Kolmivuotinen hanke on alkanut 1.1.2025 ja se päättyy 31.12.2027. Hankkeen kokonaisbudjetti on 429 453 €, josta EU-rahoitusta on 343 560 €.

Hankkeen verkkosivut: https://lapinamk.fi/hanke/aave-arktisten-alueiden-vihreat-energiamuodot/

Solar panels and wind turbines in a snowy landscape, symbolizing renewable energy and sustainability during winter, with snowflakes falling.