Lapin maakunnassa on viime kuukausina noussut esiin mahdollisuudet tukea maakunnan työllisyyttä ja elinvoimaa edistämällä ns. sosiaalisesti kestävää taloutta.

Logo

 

Sosiaalisesti kestävää taloutta voidaan toteuttaa lukuisin eri tavoin esimerkiksi yhteiskunnallisella yrittäjyydellä, (sosiaalisella) osuuskuntatoiminnalla tai huomioimalla toimintojen sosiaalinen vaikuttavuus.

Paikallistalouden vahvistamista ja paikallisten työllistämistä voidaan tukea myös ottamalla sosiaalinen vaikuttavuus yhdeksi kriteeriksi julkisia hankintoja tehdessä.

Sosiaalisesti kestävän talouden tavoitteena ei ole tuottaa voittoa sijoittajille tai osakkeenomistajille vaan työllistää ihmisiä kestävällä tavalla.

Lapin maakunnan alueella tunnetut sosiaalitalouden toimijat eli työhönvalmennus –säätiöt (Kemi, Kemijärvi, Rovaniemi, Sodankylä, Tornio) haluavat yhdessä Lapin AMK:n asiantuntijoiden kanssa kehittää toimintojaan tukemaan osatyökykyisten työllistymistä.

Kutsumme kehittämistyöhön mukaan mahdollisimman laajan joukon yhteistyökumppaneita kunnista, yrityksistä ja kolmannen sektorin toimijoista sekä kaikista niistä tahoista, jotka kokevat tämän asian tärkeäksi.

Tehtävään kehittämistyöhön on saatu rahoitusta Lapin Ely -keskukselta kahteen ESR-hankkeeseen: Sosiaalitaloudesta yhteiskunnallisesti kestävää kehitystä Lappiin (Syke) sekä Lapin tuetun työllistymisen osuuskunnan selvityshanke.

Jälkimmäisessä hankkeessa selvitetään mahdollisuutta perustaa Lappiin tuetun työllistymisen osuuskunta säätiöiden rinnalle työllistämään osatyökykyisiä. Tuetun työllistymisen osuuskunta voisi toimia uudentyyppisenä yhteiskunnallisen yrityksen liiketoimintamallina.

Avoimet seminaarit ja työpajat vuoden 2020 alkupuolella

Hankkeet järjestävät Lapin eri paikkakunnilla seminaareja ja työpajoja, joihin toivotaan osallistujaorganisaatioiden näkökulmaa:

  • Onko olemassa sellaisia työtehtäviä, jotka voisivat soveltua osatyökykyisille mutta ne jäävät nyt eri syistä muiden työntekijöiden tehtäväksi tai kokonaan tekemättä?
  • Voidaanko paikkakunnallanne yhdistää erilaisia silppu- ja pätkätöitä niin, että niistä muodostuisi mielekkäitä kokonaisuuksia?

Jo tällä hetkellä löytyy hyviä esimerkkejä vaatteiden – ja SER- kierrätyksestä sekä kaupan alalta, jotka työllistävät monia osatyökykyisiä.

  • Löytyisikö Lapista uusia mahdollisuuksia esimerkiksi kunnista ja kaupungeista, kuntayhtymistä, yrityksistä tai kasvavalta matkailualalta?

Kerättävän tiedon avulla voidaan kehittää nykyistä toimintaa, yhteistyökäytäntöjä ja luoda uusia ratkaisuja edistämään osatyökykyisten työllisyyttä. Tällä on merkitystä yksilöiden hyvinvointiin ja yhteisöjen elinvoimaan, mikä on hyvä muistaa nykyisissä kunta- ja julkistalouden haasteissa.

Hankkeet tukevat Lapin liiton linjauksia maakunnan elinvoiman ja sosiaalitalouden kehittämisessä sekä hallitusohjelman tavoitteita osatyökykyisten työllistymisen edistämisessä ja työllisyysasteen nostamisessa mm. kehittämällä työhönvalmennusta ja palkkatuen käyttöä.

Aiheesta aiemmin: Sosiaalitaloudesta uusia ratkaisuja osatyökykyisten työllistymiseen. Lapin AMKin uutinen 21.11.2019.

Yhteyshenkilöt

  • Martti Ainonen, Lapin AMK, projektipäällikkö, Syke-hanke, martti.ainonen(ät)lapinamk.fi
  • Pirjo Lehtola, Eduro, projektipäällikkö, Lapin tuetun työllistymisen osuuskunnan selvityshanke, pirjo.lehtola(ät)eduro.fi
  • Hilkka Halonen, toimitusjohtaja, Kemi, Meriva-säätiö sr, hilkka.halonen(ät)meriva.com
  • Outi Hedemäki, vs. toimitusjohtaja, Kemijärvi, Saura-säätiö sr, outi.hedemaki(ät)saurasaatio.fi
  • Riitta Harmanen, toimitusjohtaja, Rovaniemi, Eduro-säätiö sr, riitta.harmanen(ät)eduro.fi
  • Eeva-Liisa Karen, toiminnanjohtaja, Sodankylä, Seita-säätiö sr, eeva-liisa.karen(ät)seitasaatio.fi
  • Samuel Juntunen, toiminnanjohtaja, Tornio, Tornion työvoimalasäätiö sr, samuel.juntunen(ät)tyovoimalasaatio.fi

Hankeinfo

  • Sosiaalitaloudesta yhteiskunnallisesti kestävää kehitystä Lappiin (Syke)
  • Lapin tuetun työllistymisen osuuskunnan selvityshanke

Tarkoitus: Kehittää sosiaalisesti kestävää taloutta ja Lapin maakunnan työhönvalmennussäätiöiden toimintaa ja edistää sen kautta matalan työllisyyden ryhmien ja osatyökykyisten työllistymistä Lapissa

Mitä: Järjestetään seminaareja ja työpajoja, joihin kutsutaan osallistujia laajasti eri tahoilta: kunnista, kuntayhtymistä, järjestöistä, yrityksistä, oppilaitoksista ja työllisyystoimijoita eri organisaatioista

Missä: Kemi, Kemijärvi, Rovaniemi, Sodankylä, Tornio

Milloin: Tammikuu-Elokuu 2020

Budjetti: Hankkeissa yhteensä noin 200 000 euroa

Rahoittajat: Pohjois-Pohjanmaan ELY -keskus ESR -rahoitus, Eduro-säätiö sr ja Lapin AMK

Tulosten raportointi: Hankkeiden loppuraportit julkaistaan syyskuussa