Opinnäytetyön raportti käy läpi Turnitin plagioinnin tunnistuksen. Tämä tapahtuu automaattisesti palautettuasi työsi arvioitavaksi Wihiin.
Turnitin on plagioinnintunnistusjärjestelmä, jonka avulla on mahdollista tunnistaa dokumentin, kuten opinnäytetyön plagiointi. Kun opinnäytetyö on lähetetty Turnitiin analysoitavaksi, järjestelmä vertaa sitä kolmeen eri lähdetyyppiin: Internet-sivuihin, kustantajien materiaaliin, kuten kirjoihin, sanakirjoihin ja tieteellisiin artikkeleihin, sekä opiskelijoiden lähettämään materiaaliin, joka on arkistoitu Turnitin tietokantaan lähdeaineistoksi. Vertailun lopputuloksena syntyy analyysiraportti, joka paljastaa paitsi yhtäläisyydet vertailtujen dokumenttien kanssa myös yhtäläisyyksien prosentuaalisen määrän.
Turnitin analyysin tulos esitetään prosenttilukuna. Prosenttiluku viittaa siihen, kuinka monta prosenttia opinnäytetyöstäsi on tekstiä, johon Turnitin löysi muualta vastaavuuden. Huomioi, että prosenttiluvusta ei voi suoraan tehdä päätelmiä: Turnitin löytäessä paljon vastaavuuksia, sinun on ohjaajan tuella käytävä raportti tarkasti läpi ja tarkistaa lähdeviittaukset. Näet Turnitin -analyysin tuloksen aina myös itse ja opettaja on sinuun yhteydessä, mikäli analyysin tulos on poikkeava.
Eri koulutusaloilla on omia seminaareja, joissa valmiit opinnäytetyöt esitellään. Tämän lisäksi omaa opinnäytetyötä voi esillä yhteisissä seminaareissa, mikäli työ esimerkiksi valmistuu etuajassa.
Oman koulutusalan esitysseminaarit
Seminaarin eteneminen
Opinnäytetyön esitysseminaarit noudattelevat usein seuraavaa rakennetta:
Seminaariesityksen laatiminen
Esityksen painopiste on opinnäytetyön/ kehittämistehtävän tulosten ja tuotosten esittelyssä sekä opinnäytetyöprosessin arvioinnissa. Esittelyn tukena tulee mielellään käyttää kuvallista havainnollistamista. Esityksessä kuvataan:
Vertaisarviointi ja keskustelu
Mikäli koulutuksessa on käytössä vertaisarviointi, esityksen jälkeen vertaisarvioija arvioi opinnäytetyön. Vertaisarvioija arvioi opinnäytetyötä, ei arvostele. Vertaisarvioija valmistelee muutaman kriittisen kysymyksen ja antaa kokonaisarvioinnin työstä. Vertaisarvioijan puheenvuoron jälkeen seuraa työn toimeksiantajan mahdollinen puheenvuoro sekä yleinen keskustelu. Lopuksi työn ohjaaja antaa työstä suullista palautetta.
Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyöhön liittyy pakollinen kypsyysnäyte. Asetuksen ammattikorkeakoulusta (1129/2014 § 8) mukaan: ”Tutkintoa varten opiskelijan on kirjoitettava opinnäytetyönsä alalta kypsyysnäyte, joka osoittaa perehtyneisyyttä alaan ja suomen tai ruotsin kielentaitoa. Ammattikorkeakoulu päättää kypsyysnäytteestä silloin, kun opiskelijalta ei vaadita 7 §:n 1 momentissa tarkoitettua kielitaitoa.”
Kypsyysnäytteen kirjoittamisen tarkoituksena on osoittaa opiskelijan perehtyneisyyttä oman opinnäytetyönsä aihealueeseen ja äidinkielensä (koulusivistyskieli) hallintaa. Jos opiskelija on saanut koulusivistyksensä ulkomailla tai muulla kuin suomen kielellä tai on saanut luvan tehdä opinnäytetyön muulla kuin koulutuksen opetuskielellä, päättää osaamispäällikkö kypsyysnäytteen kielen.
Yleiset ohjeet
Lapin ammattikorkeakoulussa on kypsyysnäytteen kirjoittamisessa käytössä EXAM, jonka käyttöön on laadittu ohjeet. Kun kypsyysnäyte kirjoitetaan EXAMissa, tekstin pituus on vähintään 600 sanaa tai 4 500 merkkiä.
Kypsyysnäyte voidaan myös kirjoittaa Moodlessa verkkotekstinä. Myös tässä tapauksessa tekstin pituus on vähintään 600 sanaa tai 4 500 merkkiä. Moodle-kypsyysnäytteestä saa lisätietoa koulutuskohtaisista oppimisympäristöistä.
Kypsyysnäytteen arviointi
AMK-kypsyysnäytteen asiasisällön tarkastaa opinnäytetyön ohjaava opettaja ja kieliasun viestinnän opettaja. Kypsyysnäyte arvioidaan asteikolla hyväksytty–hylätty. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota seuraaviin kohtiin:
Sisältö (ohjaaja arvioi):
Teksti (viestinnän opettaja arvioi):
YAMK-kypsyysnäytteen arvioi kaikkien yllä mainittujen arviointikohteiden osalta pelkästään opinnäytetyön ohjaava opettaja.
Lapin ammattikorkeakoulun tutkintosäännön mukaisesti opinnäytetyöt ovat julkisia asiakirjoja ja niiden liiteaineistossa voi olla opinnäytetyöhön liittyviä muita julkisia tai ei-julkisia dokumentteja. Liiteaineiston olemassaolo tulee todentaa julkisessa osassa. Opinnäytetyön arvioinnissa voidaan ottaa huomioon vain julkinen osa.
Työsi arvioivat sisältöä ohjaava opettaja/opettajat ja kielenohjaaja. Lisäksi voit saada arvion työsi toimeksiantajalta. Opinnäytetyöstä arvioidaan siinä vaadittavia kompetensseja eli oppimisen taitoja, innovaatio-osaamista sekä kirjallista raportointia.
Arviointi perustuu arviointikriteereihin, jotka löydät erikseen amk ja YAMK opinnäytetöille ja lisäksi opiskelija täyttää itsearviointilomakkeen ja pyytää toimeksiantajalta palauttetta palautelomakkeella. Opinnäytetyö arvioidaan asteikolla kiitettävä (5), hyvä (4 tai 3), tyydyttävä (2 tai 1) tai hylätty.
Arviointi perustuu arviointikriteereihin.
Oppimisen taidot: (40 %)
Innovaatio-osaaminen: (40 %)
Kirjallinen raportointi (20 %)
Tutkintosäännön mukaan opintosuorituksensa arviointiin tyytymätön opiskelija voi pyytää siihen suullisesti tai kirjallisesti oikaisua arvioinnin suorittaneelta opettajalta 14 päivän kuluessa arvioinnin tulosten julkaisemisesta. Opiskelijalla on mahdollisuus tehdä kirjallinen oikaisupyyntö tutkintolautakunnalle 14 päivän kuluessa siitä, kun hän on saanut opettajan kirjallisen vastineen. Oikaisupyyntö toimitetaan Lapin ammattikorkeakoulun tutkintolautakunnalle.
Theseus on ensisijaisesti avoin julkaisuarkisto, johon työt tallennetaan open access -julkaisuina. Työt tallennetaan tällöin avoimesti internetiin kenen tahansa luettavaksi. Ennen työn julkaisemista varmista opinnäytetyösi yhteistyötaholta lupa avoimeen julkaisemiseen, mikäli ette ole siitä sopineet jo opinnäytetyösopimusta tehtäessä.
Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden tallentaa opinnäytetyö avoimeen tai käyttörajattuun kokoelmaan (Lisätietoa kokoelmista).
Kummassakin kokoelmassa opinnäytetyön kuvailutiedot ja tiivistelmä ovat avoimesti luettavissa ja löydettävissä kirjaston Finnasta ja muista hakupalveluista.
Opinnäytetyöt ovat julkisia asiakirjoja ja Lapin ammattikorkeakoulu suosittelee Theseuksen avointa kokoelmaa. Avoimen opinnäytetyön voi linkittää suoraan omaan CV:hen tai henkilökohtaiseen portfolioon.
Ohjaavan opettajan annettua julkaisuluvan voit julkaista opinnäytetyösi sähköisessä muodossa ammattikorkeakoulujen verkkojulkaisupalvelu Theseuksessa.
Muut julkaisukanavat
Alalle merkittäviä opinnäytetöitä voidaan julkaista myös Lapin ammattikorkeakoulun julkaisusarjassa B tai D. Julkaisuprosessi käynnistyy opiskelijan suostumuksesta ohjaavan opettajan toimesta. Lopullisen päätöksen julkaisusarjaan ottamisesta ja tasosta päättää Lapin ammattikorkeakoulun julkaisutyöryhmä.
Mikäli opinnäytetyöllä on ollut toimeksiantaja, opiskelija luovuttaa työnsä toimeksiantajalle.
Kun opinnäytetyösi on arvioitu hyväksytysti, sinun täytyy arkistoida työsi. Opiskelijan tulee arkistolaitoksen määräyksen mukaisesti tallentaa opinnäytetyöstään sähköinen versio pdf-muodossa YKSA-arkistopalveluun. YKSA-arkistopalvelun sivuilta löydät ohjeet arkistoimiseen.
Opiskelija ei voi saada tutkintotodistusta, ennen kuin hän on arkistoinut opinnäytetyöstään valmiiksi hyväksytyn version. Arkistoon tallennettuja opinnäytetöitä pääsee selaamaan erilaisten hakutoimintojen avulla.
Halutessasi voit kansittaa opinnäytetyön esimerkiksi itsellesi: