Edistämällä inklusiivisuutta kulttuurikeskukset voivat houkutella laajemman kävijäjoukon ja edistää sosiaalista hyvinvointia. Matkailualan ja kulttuurisektorin yhteistyöllä voidaan kehittää myös ympärivuotista matkailua.

Kulttuurikeskusten saavutettavuuden ja vetovoimaisuuden edistämiseen tähtäävä Inclusive Centres of Culture – Collaborative and Inclusive Cultural Tourism Through Nordic Cooperation (ICCE) -hanke käynnistyi vuoden 2024 lopulla. Hanke korostaa inklusiivisuutta ja pyrkii edistämään kulttuurikeskusten parempaa saavutettavuutta ja vetovoimaisuutta moninaiselle yleisölle. Projektin tavoitteena on myös tunnistaa esteitä, jotka estävät niin sanottuja ei-kävijöitä osallistumasta kulttuurikeskusten toimintaan.

Projektin keskeisenä tavoitteena on kehittää alueen kulttuurikeskuksia niin, että ne toimisivat elinvoimaisina kohtaamispaikkoina edistäen parhaimmillaan paikallisyhteisöjen ja matkailijoiden välistä vuorovaikutusta. Matkailualan ja kulttuurisektorin yhteistyöllä voidaan kehittää ympärivuotista matkailua sekä kotimaisten että kansainvälisten vierailijoiden keskuudessa tuomalla esiin alueen kulttuurisia vetovoimatekijöitä.

Hankkeen vetovastuullisena toteuttajana on Lapin ammattikorkeakoulu ja suomalaisena kumppanina Rovaniemen kaupunki, joka kehittää hankkeen myötä kulttuuritalo Korundin toimintoja. Ruotsalaisia kumppaneita ovat Konstmuseet i Norr (Kiiruna), Skogs- och samemuseet (Lycksele), Gold of Lapland (Västerbotten) sekä Uumajan yliopisto, jonka kehittämiskohteena on yliopiston osana toimiva Bildmuseet.

Hankkeen toteutusaika on 1.11.2024 – 31.12.2026 ja sitä rahoittavat Interreg Aurora -ohjelma, Lapin liitto, Region Västerbotten ja Lyckselen kunta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 760 722 €, josta EU-tuen osuus on 492 995 €.

Ihmisiä taidemuseossa.

Hankkeen kumppanit kokoontuivat ensi kertaa yhteen tammikuun puolivälissä Korundissa Rovaniemellä. Kick-off-tilaisuuden tavoitteena oli syventää kumppanuutta sekä käsitellä hankkeen tavoitteita, toteutusta ja kestävän kehityksen painopisteitä. Tapaamisen yhteydessä pureuduttiin myös ensimmäiseen kehittämiskohteeseen, kulttuuritalo Korundiin, analysoiden sen nykytilaa, haasteita ja mahdollisuuksia. Kumppanit vaihtoivat näkemyksiä ja kokemuksia siitä, miten kävijämääriä saataisiin nostettua ja kulttuuripalveluita tehtyä entistä saavutettavammiksi ja inklusiivisemmiksi pohjoisen asukkaille ja matkailijoille.

Kuva: Tatu Kantomaa, Rovaniemen kaupunki