Porotilojen sopeutuminen ilmastonmuutokseen – Ratkaisuja ruokintaongelmiin Lisätietoa Mari Ronkainen Aikataulu 1.5.2025 -31.10.2028 Budjetti Hankkeen kokonaisbudjetti Kokonaisbudjetti 510 946 Lapin AMKin budjetti 360 664 , josta EU-rahoitusta 270 500 Helsingin yliopiston budjetti 150 302 , josta EU-rahoitusta 112 728 Yhteensä EU-rahoitusta 383 228 € YK:n kestävän kehityksen tavoitteet Koulutus Maaseutuelinkeinot Osaamisryhmä Tulevaisuuden biotalous Rahoituslähteet EAKR 2021-2027 (40) Hankkeen tila Käynnissä Osaamiskärjet Ruokaturva ja älykäs maatalous Tavoite Hankkeen tavoitteena on selvittää, aiheuttaako suuri väkirehuannos oletuksen mukaisesti matala-asteisen tulehdustilan porolle. Lisäksi tavoitteena on selvittää turvallinen, poron hyvinvointia tukeva väkirehutaso, jolla hapanpötsi ja sen liitännäisongelmat voidaan välttää. Lisätavoitteena on selvittää poron hyvinvoinnin turvaava märehtimistaso, märehtimisen vaihteluväli erilaisilla ruokinnoilla sekä yksilöiden välinen vaihtelu samalla ruokinnalla. Lisäksi tavoitteena on testata märehtimisanturien luotettavuus poron märehtimisen ja syömisen reaaliaikaisessa seurannassa. Tavoitteena on kerätä poronhoitajien kokemusperäinen tieto maastoruokinnasta ja jakaa sitä elinkeinon sisällä sekä sidosryhmille että tutkijoille.Tavoitteena on parantaa poronhoitajien varautumista ruokintaan ja kykyä reagoida oikealla tavalla nopeastikin heikkeneviin kaivuolosuhteisiin niin, että ruokinta tukee poron hyvinvointia ja on mahdollisimman taloudellista ja kestävää. Tulokset Hankkeessa syntyvän tutkimustiedon ja teknologien avulla pystytään edistämään sopeutumista ilmastonmuutokseen kestävästi, poron hyvinvointia tukevan ja taloudellisen ruokinnan avulla, ja ennaltaehkäisemään sään ääri-ilmiöistä johtuvia porojen massavaelluksia.Hankkeen avulla ymmärrys poron hyvinvointia tukevasta ruokinnasta lisääntyy sekä piilevää hapanpötsiä osataan havainnoida paremmin, ymmärretään millaisia ongelmia se aiheuttaa porolle ja miten sitä ehkäistään. Rehuntuotannon paikallisuuden lisääntyessä elinkeinotoiminnan ympäristöhaitat pienenevät.Hankkeen myötä poron reaaliaikainen terveydenseuranta on askeleen lähempänä käytäntöä ja tiedetään, mikä on sen luotettavuus poron märehtimisen ja syömisen seurannassa. Lisäksi saadaan selville porolle lajityypillinen hyvinvointia tukeva märehtimistaso. Reagointi luonnonravinnon saatavuuden heikkenemiseen sekä ruokintaongelmiin nopeutuu uuden teknologian myötä.Ymmärrys maastoruokinnan haasteista ja erityispiirteistä lisääntyy. Hankkeen avulla viimeaikaista tutkimustietoa voidaan paremmin soveltaa maastoruokintaan. Porotilat pääsevät vertailemaan erilaisia ruokintatapoja ja toimintamalleja konkreettisella tasolla. Maastoruokinnassa huomioidaan entistä paremmin porojen hyvinvointi ja ruokinnan taloudellisuus.