Eväitä elämään – luonnollisesti Lapista Rahoittajat Lisätietoa Tapio Pyörälä Aikataulu 1.4.2024 -28.02.2026 Kokonaisbudjetti EU-rahoituksen osuus 200294 € Organisaation oman rahoituksen osuus 20029.4 € Kokonaisbudjetti Hankkeen kokonaisbudjetti on 200 294 €, josta Maaseuturahaston rahoitusosuus on 180 264 € € YK:n kestävän kehityksen tavoitteet Koulutus Maaseutuelinkeinot Osaamisryhmä Tulevaisuuden biotalous Rahoituslähteet Maaseuturahasto (40) Hankkeen tila Käynnissä Tavoite Hankkeen tavoitteena on lisätä elintarvike- ja luonnontuotealan yritysten välistä yhteistyötä ja yritysten valmiuksia hyödyntää tarjolla olevia verkostoja ja rahoituksia niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Lisäksi hankkeessa tiivistetään alueen hanketoimijoiden välistä yhteistyötä säännöllisten tapaamisten, tiedotuksen ja hankerekisterin avulla.HANKKEEN TYÖPAKETIT:TP1 Hankekoordinaatio ja viestintäTyöpaketissa järjestetään elintarvike- ja luonnontuotealan hanketoimijoiden tapaamisia noin kahden kuukauden välein. Tapaamiset toimivat hankeväen kohtaamis- ja yhteistyöalustana ja niiden aikana mm. käydään läpi maakunnassa toimivien hankkeiden tilannetta. Lisäksi työpaketissa toteutetaan tarvekartoitukseen perustuvia teemallisia työpajoja elintarvike- ja luonnontuotealan yrityksille sekä aluekehittäjille.TP2 Meiltä muualle – kansainvälisyyttä kohtiTyöpaketissa rakennetaan maarajat ylittävää yhteistyötä sekä tuodaan yrityksille ja alueen muille toimijoille esille kansainvälisiä yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksia. Tavoitteena on nostaa yritysten vienti- ja kansainvälisyysosaamista ja lisätä toimijoiden keskeistä yhteistyötä.TP3 HankehallintoTyöpaketti sisältää hankkeen toiminnan koordinaation, raportoinnin ja taloushallinnon sekä ohjausryhmätyöskentelyn. Tulokset Hankkeen myötä elintarvike- ja luonnontuotealan hanketoimijoiden välinen ylimaakunnallinen yhteistyö tiivistyy, päällekkäisyydet vähenevät ja hanketoiminta tehostuu. Yhteistyön tiivistymisen myötä saadaan muodostettua laajempia hankekokonaisuuksia ja -konsortioita. Yhteistyötä tiivistetään myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun suuntaan.Hankkeessa luodaan uusia kansainvälisiä kontakteja, minkä myötä alueen hanketoimijat ja yritykset pääsevät vahvemmin mukaan kv-verkostoihin. Yritysten tietoisuus vientimahdollisuuksista kasvaa ja kansainvälistymisvalmiudet lisääntyvät.Hankkeessa kehitetään edelleen Lapin elintarviketalo -konseptia. Hankkeiden materiaalipankki uudistetaan siten, että hankkeiden tuotokset ovat sivustolta entistä tehokkaammin hyödynnettävissä. Sivustolta löytyvät hankerekisteri ja tapahtumakalenteri päivitetään niin, että ne sisältävät jatkossa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueiden tiedot. Päivitysten myötä sivuston yleinen käytettävyys paranee. Hankkeen aikana nettisivusta luodaan myös englanninkielinen versio.Hankkeen toimintaa kehitetään tapahtumista kerättävän palautteen perusteella yrittäjien tarpeita ja toiveita vastaavaksi. Palautetta voidaan hyödyntää myös elintarvikealan ohjelmien ja strategioiden suunnittelussa sekä Lapin AMK:n agrologikoulutusohjelman kehittämisessä. Tulosten hyödynnettävyys Hankkeessa kehitettävä elintarviketalo.fi -portaali jatkaa toimintaansa myös hankkeen jälkeen.