Tiedolla johtamisen asiantuntijakoulutuksen YAMK-opiskelija Micaela Frigren tutki opinnäytetyössään monialayrityksen hiljaista tietoa. Opinnäytetyön avulla avattiin toimeksiantajayrityksen käsityöläisyyteen liittyvän toimialan perusongelmaa ja yksittäisen työntekijän mukana poistuvaa hiljaista tietoa.

Toimeksiantajayrityksen toiminta perustuu käsityöosaamiseen painottuvaan palveluliiketoimintaan, jonka sydämessä ovat työntekijät ja heidän henkilökohtainen osaaminen.

Työtehtävissä korostuu työntekijän kyky arvioida tilannetta, tehdä päätöksiä tarvittavista toimenpiteistä sekä kyetä toteuttamaan toimenpiteet aiempien kokemuksien pohjalta ilman erillisiä tarkkoja ohjeita. Tämä asetelma luo suuren toimintariskin työnantajan näkökulmasta, koska se on täysin riippuvainen yksittäisten työntekijöiden osaamisesta ja sitoutuneisuudesta yritykseen. Tämän asetelman myötä toimeksiantajayritys halusi selvittää millaista hiljaista tietoa yrityksessä on, ja löytää keinoja kuinka hiljaista tietoa voitaisiin hyödyntää paremmin tulevaisuudessa.

Yritys ja hiljainen tieto


Opinnäytetyön tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että toimeksiantajayrityksessä on hiljaista tietoa. Työvaiheissa korostuu erityisesti silmin ja tuntoaistin avulla havaittavat asiat. Työn luonne ja toteutustapa aiheuttavat sen, että hiljaista tietoa kertyy päivittäin. Osana opinnäytetyötä kehitettiin toimintasuunnitelma joka perustuu SECI-malliin. Suunnitelman avulla toimeksiantajayrityksen omistajat voivat kartoittaa henkilöstön osaamista ja laatia suunnitelman, kuinka hiljainen tieto saataisiin hyödynnettyä henkilöstön osaamisen kehittämisessä tulevaisuudessa.

Toimeksiantajayrityksen tavoitteena on kyetä tarjoamaan asiakkailleen tasalaatuiset ja monipuoliset palvelut sekä nousta työntekijämarkkinoilla alan kiinnostavimmaksi työnantajaksi. Isona positiivisena houkuttimena toimeksiantajayritys näkee sen kyvyn kouluttaa työntekijöistään tulevaisuuden moniosaajia hiljaisen tiedon tarjoamien mahdollisuuksien avulla.

Opinnäytetyöhön kerättyä teoriatietoa, haastattelurunkoja ja toimintamallia voitaisiin hyödyntää vastaavanlaisissa yrityksissä. Painopisteitä muuttamalla perusteet sopivat yrityksille alasta riippumatta. Hyödynnettävyyden kannalta tärkein seikka on yrityksen halu johtaa tiedolla.

Lisätiedot: Micaela Frigren, micaelafrigren(at)gmail.com