Lapin lähiliha – Lapissa tuotettu, Lapissa nautittu (Lala) on koulutushanke alkutuottajille, joka edistää lappilaista suoramyyntiä. Työpajoissa kehitetään paikallisia lähiliha-ketjuja, joilla voidaan vastata alueelliseen kysyntään. Koulutusten ohella lisätään maataloustuottajien välistä yhteistyötä, osaamista sekä rakennetaan alueellisia lähiruokaverkostoja. Tuottajat voivat parantaa tuotannon kannattavuutta jalostusasteen noston avulla. Hankkeen toteuttaa Lapin ammattikorkeakoulu 1.8.2025 – 31.8.2027. Lapin ELY on myöntänyt 107 929 euron rahoituksen Euroopan maaseuturahastosta.
Asiantuntija | Agrologikoulutus
Lapin lähiliha on paikallistason koulutushanke, joka tarjoaa toimivia ratkaisuja lappilaisen suoramyynnin kipukohtiin eri vaiheissa toiminnan kehittämistä oleville maatiloille. Hankkeen työpajoissa etsitään vaihtoehtoja erilaisille Lapin sisäisille alueellisille lähilihaketjuille, joilla varmistetaan toimitusvarmuus ja voidaan vastata alueelliseen kysyntään.
Elintarvikkeiden paikallinen jalostusaste Lapissa on pieni. Nykyisessä järjestelmässä tuotteen alkuperätieto pääsääntöisesti katoaa, kun se käy etelämpänä jalostettavana. Lapissa yöpyy vuosittain jopa enemmän kuin Suomen väkiluvun verran matkailijoita, eikä heidän tuomaa potentiaalia ole kokonaisuudessaan hyödynnetty elintarviketaloudessa.
Suoramyyntiyritykset tarvitsevat hyvät yhteistyöverkostot sekä ajantasaista ohjausta mm. suoramyynnin säätelyyn, hyviin toimintamenetelmiin, oman tuotannon kestävyyden ja eettisyyden esiin tuomiseen, logistiikan ja varastoinnin suunnitteluun, myyntiin sekä sopimusten tekoon ja johtamiseen. Markkinavuoropuhelua uusien tuottajien ja asiakkaiden välillä on myös tärkeää tehdä.
Tavoitteena on lisätä tuottajien välistä yhteistyötä, joka mahdollistaa toisilta oppimisen, yhteismarkkinoinnin, tuotteiden tasaisemman saatavuuden ja vastaamisen suuremmankin volyymin kysyntään. Tavoitteena on myös lisätä osaamista ja yhteistyötä lähilihaketjun uusien ratkaisujen ja toimintamallien kehittämiseksi. Hankkeen osatavoitteena on koota ja aktivoida alueellisia lähiruokaverkostoja alkutuottajista, jatkojalostajista sekä ravintola- ja lähiruokamyymäläyrityksistä.
Hankkeen tuloksena ja koulutusten myötä tuottajien neuvotteluasema elintarvikeketjussa parantuu, tuottajilla on mahdollisuus tuotannon kannattavuuden parantumiseen panostamalla lihan jalostuksen tuomaan arvonnousuun. Hankkeen toteuttaa Lapin ammattikorkeakoulu 1.8.2025–31.8.2027.
Kyselyn avulla kartoitamme, mitä haluatte oppia ja kuulla suoramyynnistä sekä millaista osaamista osallistujilta jo löytyy. Muistutamme samalla, ettei hankkeeseen osallistuminen edellytä suoramyynnin aloittamista! Kyselyn tekemiseen menee noin 5 minuuttia
https://link.webropol.com/s/lala-alkukartoituskysely
Lapin lähilihan ensimmäinen työpaja järjestetään 17.11., ilmoittaudu siihen viimeistään 9.11. tästä linkistä: https://link.webropol.com/s/lala-1tyopaja
Aika: maanantaina 17.11.2025, klo 11-15Paikka: Lapin ammattikorkeakoulu, tila 315, C-rakennus, 3. kerros
Klo 11:00-11:15Alkusanat ja LaLan esittelyMirka Katisko, Anna-Kristiina Pekkala ja Mari Parpala
Klo 11:15-12:00Esimerkkejä poronlihan suoramyynnin kannattavuustekijöistäJenna Kiemunki, Lapin ammattikorkeakoulu
Klo 12:00-14:30Tuottajapuheenvuorot (kahvitarjoilu puolivälissä)Tuomo Nieminen, Niemisen tilaEija Nurmela, Keskitalon tilaOuti Keto-Tokoi, Ketokaritsa
Klo 14:30-15:00Hankkeen seuraavat vaiheet ja aikataulu
Järjestämme työpajaan tarvittaessa myös etäyhteyden, mutta toivottavasti pääsette paikan päälle! Työpajan puolivälissä on kahvitarjoilu pienen suolaisen kera, joten tulethan hyvin ravittuna paikalle. Esimerkiksi AMK:n ravintolassa on lounasta tarjolla (omakustanteinen) kello 10:30 alkaen.
Aloitamme tasan kello 11, joten tule hieman ennen ohjelman alkua paikalle.