Maaliskuussa vierailin viiden muun Lapin AMK:n restonomiopiskelijan kanssa Sloveniassa ruoka- ja kulttuurimatkailun merkeissä. Viikon pituinen Erasmus-vaihto oli täydellinen piristysruiske muuten täysin etänä tapahtuvaan opiskeluun.

Moikka! Olen Mikaela ja opiskelen restonomiksi Lapin AMK:n matkailu- ja palveluliiketoiminnan verkko-opinnoissa. Suoritan koko tutkinnon siis täysin etänä, ja itse asiassa asun Ruotsissa!

Nopeutetun opiskelutahtini ja elämäntilanteeni takia pidempi vaihto-opiskelujakso ei sopinut suunnitelmiini. Tammikuussa sähköpostiini kuitenkin kilahti tiedote intensiivikurssista Sloveniassa. Viikon Erasmus-vaihto ruoka- ja kulttuurimatkailun merkeissä kuulosti täydelliseltä piristysruiskeelta etäopiskeluun!

Erasmus -hakuprosessi ja intensiivikurssin teoriaosuus

Opintojaksolle haettiin motivaatiokirjeellä, ja valinnat selvisivät parissa viikossa. Elettiin tammikuun loppupuolta, ja intensiiviviikko ajoittui maaliskuun puoliväliin.

Kyseessä oli Erasmus+ Blended Intensive Programme eli BIP-kurssi, johon me opiskelijat myös saimme apurahaa, mikä edellytti virallista hakuprosessia. Ensimmäinen infotilaisuus kansainvälistymispalveluiden kanssa järjestettiin heti opiskelijavalintojen selvittyä.

En aio valehdella: monivaiheinen hakuprosessi tuntui aika sekavalta ja tiukka aikataulu stressasi. KV-toimiston tuella prosessi saatiin kyllä kaikkien osalta lopulta maaliin, ja tukirahat ilmestyivät tililleni pari päivää ennen matkan alkua. Urakkaa ei tarvitse pelästyä, mutta se vaati huolellisuutta.

Intensiiviviikkoa edelsi kuukauden kestänyt virtuaalinen teoriaosuus, joka sisälsi luentoja osallistujakoulujen opettajilta. Luennoilla käsiteltiin mm. elämysten suunnittelua, tarinankerrontaa sosiaalisessa mediassa, matkaopastamisen tekniikkaa sekä vastuullista matkailua.

Opintojakson isäntänä toimi Mariborin yliopiston matkailualan tiedekunta Brežicen pikkukaupungissa Kroatian rajan tuntumassa. Saimme suosituksia majoituksesta, mutta jokainen opiskelija vastasi itse matkojen ja majoitusten järjestämisestä. Jaoin hotellihuoneen opiskelijakaverin kanssa, ja kurssiviikon jälkeen vietin kaksi yötä Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa ennen paluulentoani.

Intensiiviviikko Sloveniassa

Intensiiviviikko kesti maanantaista perjantaihin 17.–21. maaliskuuta. Suomi-tiimiimme kuului kuusi opiskelijaa sekä opettajista Aulikki Laitinen-Tolonen. Opintojaksolla oli mukana yhteensä neljä koulua, Suomen ja Slovenian lisäksi Barcelonasta Espanjasta ja Belgradista Serbiasta.

Vajaan 40 hengen porukkaamme luotsasi Mariborin yliopiston professori Mitja Gorenak, joka on myös koulutettu matkaopas. Mitja oli rakentanut meille mielenkiintoisen ohjelman, ja hän osasi myös kertoa meille paljon lähiseudusta.

Ruoka- ja kulttuurimatkailua Sloveniassa - Näkymä Brežicen kaupungista
Brežice on viehättävä pikkukaupunki! Taustalla näkyy historiallinen vesitorni.

Maanantaina ja tiistaina ohjelmassa oli muutama luento ja työpaja, mutta ehdimme tutustua myös Brežiceen. Kävimme opastetulla kaupunkikierroksella, kaupungin linnassa sekä paikallisessa panimossa.

Ruoka- ja kulttuurimatkailua Sloveniassa - Brežicen 1500-luvulla rakennetun linnan ritarisali.
Brežicen 1500-luvulla rakennetun linnan ritarisali.

Keskiviikko oli kokonaan retkipäivä! Suuntasimme Olimjen kylään, jossa vierailimme Jelenov Grebenin tilalla, Olimjen luostarissa (ja sen Euroopan vanhimpiin kuuluvassa apteekissa), paikallisella suklaatehtaalla sekä hotelli-ravintola Amonissa. Tutustuimme paikalliseen historiaan, ruoka- ja käsityötuotteiden valmistukseen sekä paikalliseen turismiin ja kulinarismiin.

Ruoka- ja kulttuurimatkailua Sloveniassa – Olimjen kylän luostarilinna.
Olimjen kylän luostarilinna on niin ikään 1500-luvulta.

Ruoka oli tietenkin olennainen osa viikkoa. Panimossa pöytään kannettiin toinen toistaan herkullisempia annoksia, ja Jelenov Grebenissä maistelimme tilan valmistamia herkkuja.

Ruoka- ja kulttuurimatkailua Sloveniassa - Maistelupöytä Jelenov Grebenin tilalla.
Paikallisten herkkujen maistelua Jelenov Grebenin tilalla.

Hotelli-ravintola Amonissa nautimme juhlavan neljän ruokalajin menun, joka oli suunniteltu paikalliselle ravintolaviikolle, ja suklaatehtaalta mukaan tarttui tuliaisia.

Ruoka- ja kulttuurimatkailua Sloveniassa - Juhlava neljän ruokalajin päivällinen.
Juhlava neljän ruokalajin päivällinen hotelli-ravintola Amonissa.

Torstaina ja perjantaina oli opiskelun aika. Meidät oli jaettu ryhmiin alkuviikosta, ja nyt tehtävämme oli suunnitella omalle kohderyhmällemme päiväohjelma Brežicen seudulle vuodelle 2035. Kurssin teoriaosuuden ja edellisten päivien opit tulivat nyt käyttöön! Tehtävään kuului visuaalisen esitys sekä kirjallinen raportti.

Aikaa urakkaan oli torstai ja perjantaiaamupäivä. Jokaisella ryhmällä oli omat haasteensa, mutta kaikki pääsivät kunnialla maaliin, eikä vaikeuksista näkynyt merkkiäkään ryhmien esityksissä perjantaina. Tuloksina oli futuristisia, innovatiivisia ja vastuullisia matkailuelämyksiä, jotka kunnioittivat paikallista kulttuuria ja luontoa.

Tapasimme viikon aikana sattumalta myös suomalaisen Topias Kontion, joka oli lähtenyt kesällä 2024 Rovaniemeltä Egyptin pyramideille pyörällä, ja oli nyt matkalla takaisin kotiin Euroopan halki juosten. Topias ja hänen apumiehensä Eerik pysyivät viikon aikana mukana menossa, ja heidän uskomattomasta matkastaan syntyi kiinnostavia keskusteluja mm. somejulkisuudesta ja sisällöntuotannosta.

Slovenia hurmasi sydämellisyydellään

Intensiiviviikko oli nimensä mukainen paketti, mutta se kului kuin siivillä! Perjantaina ilmassa oli pientä haikeutta yhteisen seikkailun loppumisesta. Minulle tämä viikko oli todella tarpeellinen annos sosiaalisuutta, sillä tällä hetkellä arkeni on opiskelujen ja töiden osalta pitkälti itsenäistä työtä tietokoneen ääressä.

Pieni Slovenia jää helposti naapuriensa Italian, Itävallan ja Kroatian varjoon, mutta maa hurmasi koko Suomi-tiimin sydämellisyydellään! Haaveilen pääseväni tutkimaan Slovenian idyllistä maaseutua joskus uudelleenkin.

Brežice ja erityisesti sen vaaleanpunainen vesitorni oli kuin postikortista, ja kohtaamiset paikallisten kanssa toivat hymyn huulille. Palvelu oli ystävällistä kaikkialla, ja eräästä ravintola-majatalosta tuli porukkamme olohuone jopa siinä määrin, että omistajat antoivat viikon päätteeksi siellä yöpyneelle opiskelijalle läksiäislahjoja.

Opintojakso oli kokonaisuudessaan todella positiivinen kokemus! Intensiiviviikko oli mainio tilaisuus sisällyttää tutkintoon kansainvälistä kokemusta, ja etäopiskelijana oli hauskaa kerrankin tavata ihmisiä kasvotusten. Apuraha kattoi matka- ja majoituskulut kulut mukavasti, ja kurssin teemat ja ohjelma oli mielenkiintoista ja hyvin toteutettu.

Intensiiviviikosta jäi todella lämpimiä muistoja ja toivottavasti elinikäisiä ystäviä. Tätä kirjoittaessa Suomi-tiimimme suunnittelee jo kesäkokousta Rovaniemelle!

Ruoka- ja kulttuurimatkailua Sloveniassa - Ryhmäkuva osallistujista diplomeineen
Perjantaina diplomit kädessä hymyilytti!

Suurkiitos siis Lapin AMK:lle ja Erasmus-ohjelmalle tästä mahdollisuudesta! Erityinen kiitos Suomi-tiimille sekä meitä intensiiviviikon aikana luotsanneelle ja inspiroineelle Aulikille!

Mikaelan viisi vinkkiä Erasmus-vaihtoon

  1. Älä jätä hakemusprosessia viime tinkaan! Monivaiheisessa haussa kestää yllättävän pitkään, mutta osallistumalla infotilaisuuksiin pysyt kyllä kärryillä.
  2. Ole oma-aloitteinen. Koululta ja opiskelijakavereilta saa tukea, mutta vastaat itse hakemuksesta, lennoista, kuljetuksista ja majoituksesta. Myös oppimistehtävä ryhmässä vaatii tekemisen meininkiä.
  3. Hyödynnä Erasmuksen tukia. Tietyille erityisryhmille, alaikäisten lasten vanhemmille sekä vihreästi matkustaville on tarjolla korotettua tukea. Sain kevään toiselle BIP-kurssille lisätukea, kun matkustin Saksaan junalla.
  4. Opiskele teoriaosuus huolella. Online -luennot tulivat suoraan hyödyksi intensiiviviikon oppimistehtävässä.

Pidä hauskaa! Avoimin mielin ja positiivisella vireellä intensiiviviikosta saa eniten irti. Kokemus on varmasti ikimuistoinen!